top of page
decoratie.png
Schets Binst.jpeg
De architect aan het woord

Als discrete zijstraat van de Meir profileert de Eikenstraat zich als een belangrijke wandelconnectie tussen het Rubenshuis en de Rubenskapel. Met het naastgelegen, statige Osterriethhuis en het achtergelegen kloosterdomein van de Cellebroedersstraat is dit een van de topplaatsen in de binnenstad, waar architecturaal wonen in interactie gaat met het historische erfgoed en de culturele topwaarden van onze binnenstad.  

Met de herontwikkeling van deze voormalige kantoorsite en de naastgelegen bouwgrond tot woonproject The Vault, transformeert Eikenstraat 7-9 na lange tijd naar een vernieuwd en kwalitatief geheel dat de actuele kroon op de steeg moet worden. Een context die de genen van de stad uitademt en waarbij deze lichte, geprofileerde architectuur bestaande uit rechte en verdraaide penanten de beeldwaarde perspectivisch wenst te versterken met ritmiek en interactie als basisgedachte.  

 

Deze verticale gevelgeleding veruitwendigt het DNA van het kantoorgebouw dat bij deze reconversie een grondige facelift ondergaat en wordt gekoppeld met de nieuwbouwontwikkeling links. Beide panden herbergen inpandige, funky stadsterrassen, geflankeerd en discreet geruggesteund door een filter van zandsteenkleurig gepolijste natuursteenpenanten. Bij de baksteen is er dezelfde ton-sur-ton-gedachte, waarbij het buitenschrijnwerk zich complementair verzoent tot één homogeen geheel.      

0167 VAN WELLEN The Vault Cam E dusk v2 20221012.jpg

"Architecturaal wonen gaat in interactie met het historische erfgoed en de culturele topwaarden van de Antwerpse binnenstad."

bottom of page